Weersverwachting
Dedemsvaart
Weeronline.nl - Meer weer in Dedemsvaartweeronline.nl Altijd jouw weer
© Stichting Dedemsvaart in Beeld 2011-2018
Oud Dedemsvaart
YouTube
Film en foto’s
in BEELD
www.shh.nu
Berichten van/over Dedemsvaart en omgeving.

Deze kunnen en mogen door u aangeleverd worden. Stuur deze (korte) berichten graag
voorzien met foto(s)/flyer naar dedemsvaartinbeeld@live.nl
Hardenberg wint verkiezing ‘Meest Toegankelijke Gemeente 2018
Hardenberg is de meest toegankelijke gemeente van Nederland voor mensen met een beperking. Dat maakten juryvoorzitter Otwin van Dijk en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zaterdag bekend tijdens de uitzending van het televisieprogramma Kassa (BNNVARA). De jury is bijzonder gecharmeerd van de 'gewoon doen-aanpak' van Hardenberg om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking écht onderdeel zijn van de samenleving.
'Hardenberg bouwt actief aan een inclusieve samenleving, waarbij iedereen erbij hoort en mee kan doen. Dit is prioriteit en geen bijzaak. De gemeente toont lef en durft regels aan de kant te schuiven. Bijvoorbeeld als het gaat om geldstromen: er is geen apart potje voor
toegankelijkheid, maar de gemeente bekostigt dit gewoon uit de reguliere budgetten. Dat is inclusief denken', onderbouwt juryvoorzitter Otwin van Dijk.
Talent is het uitgangspunt
Een concreet voorbeeld waar de jury van onder de indruk is, is dat iedere afdeling in het gemeentehuis een beleidsmedewerker heeft die ambassadeur is van het inclusieve gedachtengoed. En dat talent van mensen het uitgangspunt is bij de zoektocht naar werk, niet een eventuele beperking. Ook op het gebied van fysieke en digitale toegankelijkheid scoort Hardenberg hoog, blijkt uit onderzoek.
Speciaal onderwijs opheffen
De gemeente Hardenberg was samen met Ermelo, Goes, Katwijk en Zwolle genomineerd voor de titel 'Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2018'. Otwin van Dijk: 'Ook in de andere vier gemeenten zijn mooie voorbeelden van hoe de gemeente bezig is met toegankelijkheid. Ermelo besteedt bijvoorbeeld aandacht aan inclusieve kunst en cultuur. De gemeente Goes organiseert workshops voor ambtenaren om makkelijke taal in brieven te gebruiken. Katwijk heeft de ambitie om het speciaal onderwijs in de toekomst op te heffen. En Zwolle heeft een stadsergonoom die de stad beter toegankelijk maakt voor alle inwoners en bezoekers.'
Onderzoek
De negenkoppige jury* baseerde haar oordeel op een onderzoek naar de mate van inclusie in het onderwijs, de arbeidsmarkt, vrije tijd en de buurt. Dit onderzoek werd in de vijf genomineerde gemeenten uitgevoerd, nadat mensen in een eerder stadium de fysieke toegankelijkheid van hun gemeenten beoordeelden. De gemeenten Ermelo, Goes, Hardenberg, Katwijk en Zwolle kwamen eind vorig jaar uit de bus als de vijf meest toegankelijke gemeenten voor mensen met een beperking. Het onderzoek in de vijf gemeenten werd uitgevoerd door Inclusionlab.
Nederland Onbeperkt en Ongehinderd
De verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente is een initiatief van de campagne Nederland Onbeperkt en Ongehinderd, een social enterprise die zich inzet voor een toegankelijker Nederland. Beide partijen willen met deze verkiezing gemeenten op een positieve manier aanspreken op het belang van een toegankelijke samenleving voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke en zintuiglijke beperking.
* Juryleden:
De juryleden van de verkiezing ‘Meest Toegankelijke Gemeente 2018’ zijn:
-         Otwin van Dijk (juryvoorzitter), burgemeester Oude IJsselstreek, heeft zich als Tweede Kamerlid hard gemaakt voor de ratificatie van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking
-         Jac de Bruijn, bestuurder van gehandicaptenzorgorganisatie Stichting Prisma die zich hardmaakt voor de rechten van mensen met een beperking
-         Teun Dekker, directeur/bestuurder van De Kroevendonk, een inclusieve basisschool
-         Nik van Hoogstraten, panellid van de campagne Nederland Onbeperkt en oprichter van Stichting Raket die zich inzet voor mensen met een arbeidsbeperking
-         Frank Keepers, directeur van Accell Group, een internationale producent van fietsen en fietsonderdelen die een inclusief HR-beleid voert
-         Andries Lever, werkzaam bij de Vereniging LFB, een landelijke belangenorganisatie door en voor mensen met een verstandelijke beperking
-         Gerard de Nooij, directeur van Ongehinderd, een social enterprise die zich inzet voor een toegankelijker Nederland
-        Jenny Smits, panellid van de campagne Nederland Onbeperkt
-         Johan van Ruijven, campagneleider van ‘Nederland Onbeperkt’
Data HPV-vaccinaties bekend
ZWOLLE - De data voor de HPV-vaccinaties voor meisjes uit de regio IJsselland zijn bekend. De vaccinaties tegen baarmoederhalskanker worden in maart en september gegeven op een consultatiebureau in de buurt.

Meisjes die in 2018 13 jaar worden, krijgen met een tussenpose van een halfjaar twee keer een oproep van het RIVM voor de HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. De vaccinatiemomenten zijn in maart en september.
Consultatiebureau in de buurt
Ongeveer twee tot vier weken voor de vaccinatiedatum krijgen tienermeisjes een oproepkaart van het RIVM en een uitnodiging van GGD IJsselland. In deze uitnodiging staan de datum, tijd en locatie van vaccinatie. Deze gegevens zijn ook te zien op de website van GGD IJsselland. Meisjes kunnen voor de vaccinatie terecht bij een consultatiebureau in de buurt. De vaccinatie wordt daarmee gegeven in een bekende omgeving waar ruimte is voor persoonlijke aandacht.

In de gemeente Steenwijkerland worden in maart de vaccinaties nog tijdens een groepsvaccinatie in de Meenthe gegeven, maar vanaf september vinden ook in deze gemeente de vaccinaties plaats in de consultatiebureaus.

HPV-vaccinatie
HPV (Humaan Papillomavirus) is de veroorzaker van baarmoederhalskanker, genitale wratten en kan een rol spelen bij het ontstaan van andere vormen van kanker. HPV wordt van mens op mens overgedragen door seksueel contact. Sinds 2009 is de vaccinatie tegen HPV voor 12-jarige meisjes opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

Op de website van het RIVM is meer informatie te vinden over de HPV-vaccinatie voor tienermeisjes.
Interkerkelijke jongerenavond
Op zondag 18 maart vindt er een interkerkelijke jongerenavond plaats op initiatief van de Christen Unie en in samenwerking met jongeren uit verschillende kerken. Het gaat een intieme, open en fijne avond worden waar de verschillen in kerkelijke achtergrond even geen rol zullen spelen. Samen hopen we deze avond dichter bij God te komen. Giovanni Veldhuis komt spreken. Giovanni is onder andere bekend van de jongerentent op Opwekking, ook is hij directeur van Youth Alive. Kortom een uitdagende spreker. De avond zal daarnaast bestaan uit muziek en aanbidding in een akoestische setting. Dit zal verzorgd worden door verschillende muzikanten uit de gemeente Hardenberg. Verder zal er nog een persoonlijke getuigenis worden gegeven.
Christiaan Wind, een van de organisatoren, zegt het volgende over dit evenement: ‘Met deze avond hopen we jongeren dichterbij God te brengen, ook hopen we de eenheid tussen verschillende kerken te vergroten en het belangrijkste is natuurlijk dat we samen God de eer willen geven die Hij toekomt’.
De locatie voor deze avond is het LOC+ in Hardenberg. De avond duurt van 19:30 tot ongeveer 21:00.
Bibliotheek organiseert Inspiratiemiddag Leesbevordering met Rian Visser

Voor iedereen die meer wil weten over het werken met (digitale) boeken en apps organiseert Bibliotheek Hardenberg op 14 maart een Inspiratiemiddag met kinderboekenschrijfster Rian Visser.

Rian Visser is kinderboekenschrijver, schoolschrijver, boekvormgever en maker van digitale lessen voor het onderwijs. Door middel van verschillende werkvormen combineert ze lezen, creatief schrijven en werken rondom boeken. Tijdens de Inspiratiemiddag geeft ze leesbevorderingstips aan leerkrachten in het basisonderwijs en andere belangstellenden.
Dit doet ze aan de hand van thema’s en boeken die het hele jaar bruikbaar zijn. Haar interactieve presentatie richt zich vooral op leesbevordering, creatief schrijven en enthousiasmeren. Hoe kun je de digitale media, zoals digiborden en tablets hierbij betrekken? Het leesplezier bij kinderen kan op veel verschillende manieren gestimuleerd worden, soms via eenvoudige en afwisselende activiteiten.

Wilt u ook deze inspiratiemiddag bijwonen? Kom dan op woensdag 14 maart naar Bibliotheek Hardenberg. Van 13.30 – 15.30 uur wordt ieder een gevoed met veel tips om het lezen te stimuleren. Ook haakt ze aan op de aankomende Kinderboekenweek. De entree is gratis, incl. koffie/thee. Tip! Neem zo mogelijk uw tablet of smartphone mee! Aanmelden kan via info@bibliotheekhardenberg.nl.